Vul een zoekwoord in

Dylan Haegens lanceert met Vincent van Gogh project over psychische gezondheid jongeren

Op donderdag 17 juni lanceerden YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman het project Taboeiend over psychische gezondheid bij jongeren. Een virtuele en interactieve experience die langs eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs gaat om jongeren op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met psychische gezondheid.

 

Robot Foob
Stichting Durf Te Vragen, waar YouTubers Dylan Haegens en Marit Brugman oprichters en ambassadeurs van zijn, bouwde in samenwerking met Vincent van Gogh en het ministerie van VWS een robot genaamd Foob (afgeleid van Fobie). De robot komt langs in de klas en leidt de jongeren, die allen hun eigen tablet hebben, door een interactieve les. Door middel van diverse games en video’s leren de leerlingen in de klas meer over psychische problemen. De stichting wil hiermee het taboe doorbreken om te praten over psychische gezondheid door jongeren, waardoor zij eerder een psychische klacht herkennen en erkennen, en hiermee naar een vertrouwenspersoon of een huisarts gaan. Waarmee grotere, complexere problemen kunnen worden voorkomen.

Relevanter dan ooit
Het project is in een stroomversnelling gekomen sinds de coronacrisis. Aandacht voor psychische gezondheid onder jongeren is relevanter dan ooit. Uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) blijkt dat jongeren en jongvolwassenen, meer dan andere leeftijdsgroepen, mentale gezondheidsproblemen ervaren door de coronamaatregelen. Eén op de vijf jongeren heeft last van een psychisch probleem. Met name somberheid en angsten zijn veelvoorkomend.

Het is belangrijk dat psychische problemen bij jongeren op tijd worden herkend, zegt Fieke van Casteren van Vincent van Gogh. “Vaak zoeken jongeren pas hulp als het echt niet anders meer kan. Jongeren met beginnende psychische klachten, die geen passende zorg krijgen, lopen groot risico om op volwassen leeftijd met ernstigere psychische aandoeningen te maken te krijgen.”

Dylan en Marit hebben beiden ervaring met psychische problematiek. Dylan heeft een angststoornis gehad en Marit had een eetstoornis. Zij maken zich zorgen over de mentale gezondheid van de jeugd door de crisis. “Wij hopen dan ook dat Taboeiend een zaadje kan planten, zodat jongeren gaan praten over hun mentale gezondheid. En dat het net zo normaal wordt om naar de huisarts te gaan met een psychische klacht als met een gebroken been.” Ook vanuit het Koningshuis is aandacht geschonken aan het project. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben 28 mei jongstleden in Venray een voorproefje gehad van Taboeiend.

Lancering
De lancering vond plaats in het Raayland College in Venray. Robot Foob werd op feestelijke wijze onthuld door Dylan Haegens en Marit Brugman, in het bijzijn van onder andere Vincent van Gogh-preventiewerkers Judith Tonnaer en Hein Hendriks, en (digitaal) staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis.