Vul een zoekwoord in

Minister Helder bezoekt VIGO

Maandag 23 mei 2022 bracht Conny Helder, minister voor Langdurige Zorg en Sport, een bezoek aan VIGO. We ontvingen haar in Venray bij Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheid.

In gesprek met onze cliënten
Minister Helder ging in gesprek met onze cliënten in het werkcafé. Zij vertelden over VR-behandelingen en hoe ze dit ervaren. De sfeer was ontspannen en gezellig en een van de cliënten had zelfs een aardbeientaart gebakken.

Nederland mentaal gezond
Daarna namen we de minister mee in onze visie hoe wij Nederland mentaal gezond houden. Aan de hand van ons nieuwe platform GZ-Plein, een van onze ‘disruptieve digitaliseringsontwikkelingen’, voerden we de dialoog hoe we voorzorg kunnen bieden en hoe de opschaling daarvan zou kunnen worden geregeld, op zo’n manier dat cliënten sneller beter worden en kosten beheersbaar blijven.

Nieuw platform ecosysteem
Dit vraagt ook een verandering van samenwerking in het ecosysteem. We willen samen met maatschappelijke organisaties sneller bewegen richting voorzorg en digitalisering omarmen. VIGO werkt al met initiatieven als GZ-Plein en de digitale behandelingen van Viviq. Vincent van Gogh en Viviq zien al hele positieve resultaten.

Is er toch behandeling nodig? Dan wordt niet alleen de behandelperiode, maar ook de tijd per behandeling sterk verminderd. Tegelijkertijd heeft de patiënt vaker contact met de behandelaar en ervaart deze de behandeling juist als ‘dichterbij’. Minister Helder vond de presentatie en achterliggende principes erg interessant.

Oog voor de zorgprofessional van nu en later
De zorgprofessional van nu en de toekomst vraagt totaal andere werkconcepten. Daarvoor heeft VIGO het matching platform GZ-Plein ontwikkeld. Hier kunnen zelfstandige zorgprofessionals gekoppeld worden aan patiënten en hun mooie vak onafhankelijk van tijd en plaats uitoefenen. Dat geeft de autonomie terug aan de professional en zo denken we het hoofd te kunnen bieden aan huidige en toekomstige problemen, zoals wachtlijsten en arbeidsmarktkrapte.

Bliksembezoek museum
Aan het einde van het programma, bracht de minister een bliksembezoek aan het museum van Vincent van Gogh, waar 115 jaar GGZ in Venray in beeld en geluid is gebracht. Het museum wordt 27 mei a.s. officieel geopend door de commissaris van de Koning van Limburg, Emile Roemer.